Sepet

© 2020 Waterstation. Tüm hakları saklıdır.

sebeke-sularindaki-klor-sudan-hangi-yontemlerle-ayristirilir

Şebeke Sularındaki Klor Sudan Hangi Yöntemlerle Ayrıştırılır?

  Uzun yıllardır hayatımızın önemli bir parçası haline gelen şebeke suları, hayatımızı kolaylaştırarak kendisini vazgeçilmez bir unsur olarak benimsetmiştir. Daima elimizin altında duran ve bize yüksek oranda kolaylık sağlayan bu sistemler bizi büyük zahmetlerden kurtarmış. Çevre ve doğal faktörlerden etkilenerek bir süre önce içilmez hale gelen şebeke sularımız bir süredir içime uygun olarak bize sunulmakta. Birçoğu noktada test ve analizlerle evlere servis edilen şebeke suları altyapı gibi sorunlardan kaynaklı İstanbul ve çevresinde hala içime uygun değildir.

  Bir önceki bloğumuzda da bahsettiğimiz gibi suyun içerindeki klor oranı insan sağlığı için oldukça zararlıdır. Ama ne yazık ki bizi uzun vadede hastalıklara maruz bırakan şebeke suları diğer sulara nazaran daha iyi bir tercih olabilmektedir. Şebeke sularının zararlı olduğu gerçeğini değiştirmese de ambalajlı suların kullanımının uygun olmadığını diğer bloklarımızda anlatmıştık. Peki ya biz hangi suyu kullanmalıyız? Sağlıklı ve temiz suya ulaşmak bu kadar zorken ne tercih etmeliyiz? Doğal kaynak suyu temin etsek dahi nerelerde ne koşullarda saklayabiliriz? Bu gibi daha birçok soru akıllarda belirecektir.

 Çok uzun yıllardır kullanılan bir yöntem olan suyu kaynatarak kullanma yöntemi günümüzde hala etkili midir? Geçtiğimiz yüzyıl içindeki su ile şu an kullandığımız suyun özelikleri hala aynı mı? Bu soruların cevabı ‘hayır!’ olmalı. Nedenine gelirsek, geçtiğimiz birkaç yıldır artan nüfus ve kalabalıklaşan kentlerde klorlama işlemi hızla artmıştır. Kaynatma işlemi ile ilgili biraz bilgi verecek olursak;

Kaynar su aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:

  • Dezenfeksiyon
  • Su sertliğini azaltmak
  • Sudaki kiri arındırmak

Su 100 ° C kaynarken, çoğu patojen mikroorganizmalar ölür ve su önemli ölçüde arıtılır.Ancak yüksek kalitede temizlik için, kaynatma süresi en az 10-15 dakika olmalıdır. Çoğu zaman suyun kaynatılarak tüm bakterilerden arındırıldığı düşünürüz. Oysaki kaynamış su yalnızca bakterileri yok eder. Nitrat, ağır metaller gibi çoğu kirletici madde kaynatılarak sudan ayrıştırılamaz. Bazı durumlarda kaynatma işlemi suyu azalttığı için patojen maddelerin yoğunluğunu arttırabilir. 

 

Aşağıdaki maddeler de, kaynamış suyun zararını doğrulamaktadır.

  1. Kaynarken, nitratlar ve fenoller, herbisitler, böcek ilaçları, yağ ürünleri ve ağır metaller sudan yok edilmez.
  2. Kaynama noktasında, klor içeren bileşiklerin yapısı bozulmakta, çökelmekte, diğer elementlerle reaksiyona girmekte ve dioksinler (kanserojenler) ve trihalometanlar oluşturmaktadır. Ve bu, sudaki klordan çok daha tehlikelidir, çünkü onkolojiye neden olan maddeler küçük dozlarda bile (küresel ekotoksikanlar) hücrelerde genetik değişikliklere neden olabilir ve vücut üzerinde mutajenik bir etkiye sahip olabilir,
  3. İkincil kaynamada, ısıtılan kabın etrafında toplanan küçük orandaki maddeler suya nüfuz eder. Böylece, zararlı maddeler birikir, böbrek hastalıkları, kalp, eklem ve kan hastalıklarına yol açabilir.

Kaynamış suya ham su ekleyip tekrar kaynatmak oldukça zararlı bir olaydır. Önceki su, ham su elementleriyle bağlantıya giren ağır hidrojen izotopları ile etkileşime girer. Isıtma sırasında hidrojenden salınan döteryum suda birikme eğilimindedir.

Sonuç olarak, sonraki her ısıl işlem suyu daha fazla “zehirler”. Tekrar tekrar kaynattıktan sonra, bu suyu içmek daha tehlikeli hale gelir. Dahası, sadece suyun tadı kötüleşmez (bir metal tadı görünür), kullanımı önemli vücut sistemlerinin çalışmasını engeller ve doku yenilenmesini yavaşlatır.

Suyu arıtmak ve klordan uzaklaştırmak için kullanılabilecek yöntemler nelerdir? En yaygın kullanılan sistem nedir?

  İçme suyu arıtma yöntemi genelde barajlardan, göllerden, akarsular gibi yüzeysel sulardan elde edilen suları arıtmadır. Su arıtımına başlamadan önce suların analizi yapılır. Bu analizden sonra arıtma sistemi tasarlanır. Arıtma sisteminde kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir.

  • Reverse Osmosis
  • Ultraviyole Aktif karbon su yumuşatma
  • Kum Filtreli Su Arıtma Sistemleri
  • Demineralizasyon Sistemi
  • Saf su sistemleri Osmoz
  • İyon Değiştirme

En çok tercih edilen yöntem ise reverse osmos sistemi olmuştur. Suyun doğallığını bozmadan patojen mikroorganizmalardan herhangi bir kimyasal kullanılmadan yapılan bu arıtma yöntemi uzun yıllardır başarıyla kullanılmaktadır. Oldukça sık tercih edilen ve diğer yöntemlere göre oldukça uygun maliyetli olan bu su arıtma yöntemi farklı modellerde ve ihtiyaca uygun şekilde hizmet alınabilecek ürünlerdir.

  Bu noktada doğru ve kaliteli bir hizmet almak isterseniz de Waterstation Su Arıtma Sistemleri size ve ailenize kaliteyi uygun şekilde sağlamaya olanak sağlayacaktır. Su arıtma yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz ve suyunuzu kendi kendinize arıtmak isterseniz müşteri temsilcilerimizle iletişime geçmeniz sizin için iyi bir karar olacaktır. Firmaya ulaşmak için aşağıdaki telefon numaralarını arayabilirsiniz.

Müşteri Hizmetleri: 0 850 532 02 82   

  Sağlıklı günler dileriz.

 

Blogger: Şeyda Ayaz

 Şeyda Ayaz   2019

0(850) 532 0282 Müşteri hizmetlerimizi arayıp özel olarak bilgilendirilebilir ya da

Hemen Teklif Al butonuna tıklayıp formu bize iletebilirsiniz.

Hemen Bilgi Alın

Ücretsiz keşif için sizi ziyaret edelim, evinize ve iş yerinize en uygun su arıtma cihazı ihtiyacınızı belirleyelim.

Telefon
WhatsApp