Sepet

© 2020 Waterstation. Tüm hakları saklıdır.

su-tasarruf-yollari

Su Tasarruf Yolları

    Son zamanlarda gündemde olan ve finish önderliğinde yapılan farkındalık çalışması ile birlikte toplumumuz su tasarrufu noktasında bilinçlenmeye başladı. Öngörülen su kıtlığı sebebiyle yarınları düşünen toplumun bilinçli kesimleri bazı önlemler almaya başladı bile. Türkiye coğrafi bölge olarak yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından her ne kadar zengin olsa da, 3 tarafı denizlerle kaplı bir ülkeye göre bile su zengini sayılamıyor. Çünkü yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8-10 bin metre küp olan ülkelerin "su zengini" sayıldığı, 2 bin metre küpten az olanların "su azlığı çeken", 1000 metre küpten az olanların ise "su fakiri" ülkeler arasında kabul edildiği bilinmektedir.

     Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'nin tüketilebilir yer üstü ve yer altı su potansiyelinin yılda ortalama 112 milyar metre küp olduğu bilinmektedir. Türkiye'nin kişi başına ortalama 1500 metre küp ile "su azlığı çeken" bir ülke olduğu kabul edilmektedir. Su fakiri olma yolunda ilerleyen ve nüfus artış oranıyla birlikte 2030 yılında bu gruba dahil olması olağan olan Türkiye nüfusunun, 2030 yılında 100 milyonu bulmasının beklendiği ve Türkiye'nin, mevcut kaynakların tamamı bozulmadan korunsa bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1000 metre küp civarında olacağı tahmin edilmektedir.

   Bu yaşam meselesinde bize büyük rol düştüğü gerçeği ise göz ardı edilemez. Fakat yapacaklarımızla bu zamanı geciktirebileceğimizi ya da yakın gelecek için felaketi bir süre erteye bileceğimizi unutmayalım. Ben ne yapabilirim ki demeden bazı maddelerle hayatınızı kolaylaştırıp geleceği susuz bırakmayabilirsiniz. Bunlar ;

- Musluğu açık bırakmayın. Sebze meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanırsa çok daha az su tüketilir. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

-Bulaşıkları elde değil makinede yıkayın. 4 kişilik bir aile günlük bulaşığını elde yıkarsa, ortalama 84-126 litre su harcanır. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarrufu demektir.

-Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Kullanılmadığı halde açık bırakılan su harcaması, yılda kişi başına ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam yaklaşık 48 tondur.

-Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcanır. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarır.

-Sifonu gereksiz yere çekmeyin. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur. -Rezervuara, su dolu 1,5 litrelik pet bir şişe yerleştirin. Bu basit önlemle, yılda 2 ton su tasarrufu sağlanabilir.

-Duş başlığını yeni çıkan suyu daha iyi püskürten ekonomik duş başlıklarıyla değiştirin. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli suyla duş alınabilir.

-Muslukların su kaçırmadığından emin olun ve gerekirse tamir ettirin. Her saniye bir damla damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.

-Su kaçaklarını engelleyin. Ev ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca suyun kayıp olmasına neden olur.

-Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Tek bir çalıştırmada yaklaşık 176 litre su harcayan çamaşır makinesi haftada bir kez bile az kurulsa, yılda 9 ton su tasarruf edilir.

 

 

Blogger: Şeyda Ayaz

 

 Şeyda Ayaz   2020

0(850) 532 0282 Müşteri hizmetlerimizi arayıp özel olarak bilgilendirilebilir ya da

Hemen Teklif Al butonuna tıklayıp formu bize iletebilirsiniz.

Hemen Bilgi Alın

Ücretsiz keşif için sizi ziyaret edelim, evinize ve iş yerinize en uygun su arıtma cihazı ihtiyacınızı belirleyelim.

Telefon
WhatsApp